News Item: Årets åsksäsong har börjat!
(Category: Oväder)
Posted by Stormvarning


Igår rörde sig ett band med regn- och åskskurar från Sjælland upp över Halland och Småland. De bjöd på en hel del aktivitet. Även framåt kvällen fick norra Hallandskusten besök som hastigast av Tor. En cell utanför Læsø var ett jaktbart objekt. I snitt levde dessa celler i en timme innan de dog ut. Aktiviteten var inte som under sommarmånaderna mer ett jämn flöde, utan mer i spridda skurar.

Är det inte ovanligt tidigt med såpass mycket åska redan i april?

Både ja och nej. Havet är fortfarande kallt så det kastar inte att underhålla celler. Vattentmperaturen ligger omkring 10 grader just nu. Lufttemperaturen dagtid är ungefär lika stor.

Igår hade vi instabil varm luft. I sydväst låg ett tråg med kalluft som gav energi åt cellerna. Detta tråg rörde sig åt nordost. Söndagen ser ut att bli en repris på lördagen med regn- och åskskurar som rör sig upp från Danmark över södra och västra Götaland.

Så 21:e april blev startskottet för 2012 års åsksäsong. Blir 2012 en repris på sommaren 1988 eller 1997? Det är hög tid nu tycker de flesta av oss för en rejäl åsksommar.

Bilden är tagen av Daniel Carlsson igår kväll på Onsala-halvön söder om Göteborg


This news item is from
( http://www.blixtar.se/news.php?extend.628 )