Allt om väder, vind,
klimatet, naturkatastrofer
och framförallt åska
med blixtar.
Blixtar.se - Åska och ovädersforum
Welcome Guest
Username:

Password:


Remember me
 Currently Online (0)
En bok besökare på Blixtar.se måste läsa

Blixt och åska: så fungerar naturens fyrverkeri

blixt_aska.gifTill besökare på Blixtar.se säljer vi boken Blixt och åska: så fungerar naturens fyrverkeri

Priset är 145kr inkl. frakt.
 
Du betalar via Paypal med konto eller kort med ett klick på "Buy now" nedan.
Boken tar upp allt vad du vill veta om ett åskväder och omringliggande fenomen. Jag kan själv varmt rekomendera den om du är väderintresserad. Du som åskrädd kommer få en bättre förståelse för fenomenet och veta vad som kan vara farligt och hur du kan skydda dig. Om boken
En del människor är fascinerade av blixtar och åskväder, medan andra är skräckslagna inför detta naturens fyrverkeri. Det är lätt att förstå att blixt och åska länge sågs som ett övernaturligt fenomen som injagade fruktan hos dem som upplevde det.

Varje ögonblick pågår omkring 2 000 åskväder i jordens atmosfär och varje sekund slår det ned cirka 100 blixtar. Blixtar kan ha orsakat reaktioner i jordens atmosfär, som ledde till bildandet av ämnen som i sin tur var en förutsättning för uppkomsten av de första formerna av primitivt liv i jorden.

BLIXT OCH ÅSKA är den första populärvetenskapliga bok på svenska som utförligt beskriver det fascinerande fenomenet blixtar. Efter en historisk tillbakablick, följd av grundläggande elektricitetsbegrepp, redogörs för åskmolnets laddningsfördelning, dvs. blixtar, dess uppkomst och urladdning och hur vi kan skydda oss. BLIXT OCH ÅSKA är en bok att återvända till och ett bra referensmaterial för såväl gymnasister och ingenjörer som en intresserad allmänhet.

Om författaren

Vernon Cooray är professor vid Avdelningen för elektricitetslära och åskforskning, Ångströmlaboratoriet, vid Uppsala universitet.

Inga observationerSe åskkartan
Senast i forumet
No posts yet
Väder
Aktuell åska från Blitzortung
Blitzortung blixtkarta Tropical Storms
Tropical Storm Risk thumb
SMHI Varningar
SMHI Varningar
GleSYS VPS