Allt om väder, vind,
klimatet, naturkatastrofer
och framförallt åska
med blixtar.
Blixtar.se - Åska och ovädersforum
Welcome Guest
Username:

Password:


Remember me
 Currently Online (0)
Worth reading
News - Category 'Varningar'
SMHI har gått ut med en Klass 3-varning som berör Halland och stora delar av Skåne.
Det är ett djupt lågtryck som rör sig i rask takt från Brittiska Öarna mot Mellansverige. Söder om lågtrycket finns ett mycket starkt vindbälte med vindar uppemot stormstyrka över samtliga svenska farvatten och orkanvindar in över land. Norr därom är det stor risk för mycket hårda vindar upp emot stormbyar. SMHI har gått ut med en Klass 3-varning för Halland och Skåne vilket innebär "Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV."

För Bohuskuste, och Blekingekusten finns en klass 2-varning utfärdad och övriga Götaland, en klass 1-varning.

Framåt eftermiddagen och kvällen kulminerar vinden och drar snabbt bort under natten.

Ger er inte ut om det är absolut nödvändigt. Följ nyhetesflödet på Blixtar och på andra nyhetssidor.
Kommentarer: 2
Mycket kraftig åska är på väg in under fredagen och natten mot lördagen över södra och västra Sverige. Modellerna pekar på ett mycket aggressivt oväder.
Med hjälp av SkySparkDanne har vi tittat på olika modeller och körningar och alla pekar i dagsläget på att det kan bli mycket kraftig åska på fredag och natten mot lördag. Det finns dock en risk att det hinner ändra sig tills körningarna imorgon men mycket pekar på att det inte bli någon signifikant ändring.

Det kan bli tal om superceller över Västsverige!

Körningarna har den senaste veckan pekat på att ett frontåskväder kommer att leta sig in under fredagen och natten mot lördagen. SMHI har haft med det i sina prognoser sedan i måndags.

För att göra det lite mer obegripligt:

Kommentarer: 2
Ett djupt lågtryck har ställt till det ordentligt för bl.a. trafiken i Götaland
Ett djupt lågtryck ut över Östersjön har ställt det ordentligt idag i Götaland. Närmast Östersjökusten har det fallit som regn och i Kalmar Län och i Blekinge Län har ovädret orsakat översvämningar. SMHI har utfärdat en Klass 2-varning för hela östra Götaland och upp mot Stockholm Län. Det kommande dygnet kan det komma upp emot 1,5-2dm snö. Trafikläget är mycket besvärligt. Flyget dras med förseningar.
Värst är det på Sydsvenska höglandet där lastbilar både kanat och blåst av vägen.
Varför kommer detta oväder nu? Är det inte lite väl tidigt?
Kommentarer: 1
Ett omfattande nederbördsområde med främst snö är på väg in upp över Sverige
Ett omfattande nederbördsområde drar in nu under kvällen och natten med snöblandat regn i söder som övergår allt mer i snö på sin färd norrut. Just nu har nederbördsområdet kommit in över Blekingekusten och sydöstra Småland.
Det varnas för halt väglag och på sydsvenska höglandet kan det komma upp emot 2dm tung blötsnö. Risken är stor för trafikproblem och störningar i el/tele-nätet.
Temperaturen kommer att hålla sig runt noll grader. Snöfallet ser ut att fortsätta över norra Götaland och upp över södra Svealand på onsdag.
Det är läge att ta det försiktigt i trafik. På med vinterdäcken och var ute i god tid. Blixtar.se följer utvecklingen och rapporterar löpande.
Kommentarer: 0
En kallfront med lokalt kraftigt regn och åska kommer att röra sig in över landet det kommande dygnet
I natt och i morgon lördag kommer ett band med lokalt kraftiga regn- och åskskurar i samband med en kallfront röra sig in först över Västkusten och sprida sig under främst lördagen över Götaland och södra Svealand. Prognoserna är ännu aningen osäkra men det kan lokalt uppstå kraftiga vindbyar i samband åska. Lokalt kan det komma uppät 50mm nederbörd om inte mer. Det finns även risk för att någon tromb kan uppstå.
Följ utvecklingen och vilka områden som ser ut enligt prognosen kommer att drabbas värst i denna tråd.
OBS! Inga frågor om Du eller när Du får åska i morgon osv. i tråden!
Veckan som gick har bjudit på högst intressant väder...
Kommentarer: 1
Värmeåska är ett fenomen som brukar ta flera dagar på sig att bygga upp, om inget annat händer. Nu händer det just annat.
På Blixtar.se skrivs kontinuerligt åskriskprognoser och senaste nytt.
Tråden hittar du här och uppdateras löpande av alla som vill och kan

För att följa vad som sker kommande dygn. Klicka här: http://blixtar.se/func/forum/forum_viewtopic.php?77557.170

Arkivbild
Luftfartsverket en karta för bl.a. piloter. I den står ibland "FRQ CB" (bilden) som är en markering för att snabbt växande åskoväder kan uppträda.
Nu har vi ett väderläge där en kallfront aktiverar den fuktiga sydvinden och kilar sig under. Resultatet blir att den varma luften blandas med
den kyliga och värmeskillnaden gör att vi kan få kraftig åska.
För att se Luftfartsverkets karta just nu kan du klicka här!

För att se aktuell åskrisk kan du söka lokalt på EWP.se
I samband med den här fronten är det rimligt att anta att åskan kan bli kraftig. SMHI har ännu inte varnat, men för alla semesterfirare´s skull och säkerhet så vill vi här minst uppmärksamma att åskan är i krokarna. SMHI har en blixtradar som du kan se här!
Kommentarer: 4
Kl.13 igår gick SMHI ut med en klass 1-varning för hela västra syd och mellansverige.
Det åskar återigen friskt på många platser i Sverige och varningen är utökad att innefatta även östra Götaland.
Gårdagens åskoväder blev kraftigare än beräknat. Översvämningar, strömavbrott, vattenfyllda källare, skogsbränder, utslagna ställ- och vattenverk är bara en liten del av vad åskan ställde till med igår. Du vet väl att även du som är gäst här kan åskrapportera? Se åskrapporteringen till höger.
Kommentarer: 2
Efter en rekordlång vinter med ovanligt mycket snö i Götaland är det läge att varna för mycket höga flöden när snösmältningen sätter igång.
Vintern har bjudit på ovanligt mycket snö i främst Götaland där snörekorden har rykt på löpande band. Städer som Uddevalla och Lysekil har aldrig haft så mycket snö som denna vintern i modern tid. Så mycket snö under en så lång tid med ihållande kyla har vi inte haft sedan 1966. Många är säkert trötta på snön och vintern men Kung Bore släpper inte taget så lätt. Ett nytt nederbördsområde är på väg in från sydväst. I södra Götaland kan det bli tal om underkylt regn eller snöblandat regn medan det på Västkusten och i Götalands inland faller som tung blötsnö. Varning för störningar i el- och telenätet!
Bakom detta kommer varmluften på besök med plusgrader. I takt med att vi närmar oss mars och april ökar antalet soltimmar och snart kommer vårfloden att sätta igång.
Kommentarer: 2
Ett nytt snöoväder laddar upp ute på Nordsjön och kommer att slå till mot Västkusten imorgon kväll.
Ett lågtryck med tillhörande snöområde laddar upp ute på Nordsjön och kommer att komma in mot Västkusten sent imorgon kväll. SMHI förutspår att det kan komma upp emot 1-2dm nysnö i västra Götaland. Just nu är en Klass-1 varning utfärdad för Västkusten.
Har Kung Bore några funderingar på att släppa taget om Sverige? Nej, inte som prognoserna för de kommande 14 dygnen ser ut.
Är det en ovanlig kall vinter? Nej, egentligen inte utan det är en mer "normal" svensk vinter. Vi har blivit bortskämda med flera år av milda vintrar och minnet är kort.
Vintern 1987 var ungefär lika kall som årets men skillnaden är att vi har haft ett sammanhängande snötäcke och köldgrader i hela Sverige sen slutet av december. 1995/1996, 2002/2003 och 2005/2006 hade vi också kalla vintrar.
Medeltemperaturen för Göteborg i januari låg på under -5 grader och så kallt har det inte varit på 23 år.

Update: Smhi har nu gått ut med varning för hela södra Sverige! Var försiktiga när ni är ute och åker då drivbildning och kraftigt snöfall kan förekomma!
Kommentarer: 1
Som det ser ut som nu kommer norra Götaland få säsongens första snöfall i morgon. Redan nu har Kung Bore gjort sig påmind.
Redan nu har Kung Bore skyfflat bort den sista resten av sommarvärmen i landet och börjar röra sig raskt ned mot sydost. Ska man tolka väderprognoserna rätt så rör sig ett nederbördsområde ned över landet från Norska Havet tillsammans med ett lågtryck. Där till stöter man på en varmfront och norr om Vänern kan man definitivt räkna med snö. Redan idag har ett flertal halkolyckor inträffat i höglänt terräng i Götaland bl.a. i Borås-trakten. Hur allvarligt bör man ta på denna varning? 


Kommentarer: 4
Go to page       >>  
Inga observationerSe åskkartan
Senast i forumet
No posts yet
Väder
Aktuell åska från Blitzortung
Blitzortung blixtkarta Tropical Storms
Tropical Storm Risk thumb
SMHI Varningar
SMHI Varningar
GleSYS VPS